Zapraszamy na niedzielny Targ Regionalny

Podczas wrześniowego TARGU REGIONALNEGO odbędzie się kolejne spotkanie z produktem tradycyjnym w ramach projektu MAŁOPOLSKA TRADYCJA NA WIDELCU.Tym razem w roli głównej pojawią się PROŁZIOKI – tradycyjne placki pochodzące z Kowalowej w gminie Ryglice.
Oprócz możliwości zrobienia najlepszych, zdrowych zakupów zaplanowaliśmy również:
• degustację potraw z wykorzystanie prołziaka przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Jonin
• Występy Zespołu Ludowego Swojacy z Wierzchosławic – 4 bloki od 10:00-13:00
• Drugą edycję Konkursu Kulinarno-Fotograficznego – do wygrania 3 bony o wartości 500 zł
• Losowanie zwycięzców poprzedniej edycji Konkursu Kulinarno-Fotograficznego ok. godz. 11:00
• Konkurs „Czy znasz smaki Małopolski” – nagroda bon o wartości 100 zł + kosz produktów regionalnych ok. 12:00
• Konkurs rysunkowy dla najmłodszych – nagroda bon zakupowy o wartości 100 zł. (10:00-11:00)
• Strefę dla dzieci: kącik rysunkowy, malowanie twarzy, słodkości
Prołzioki to placki wypiekane tradycyjnie w Kowalowej, Joninach i kilku jeszcze niedużych wioskach na terenie gminy Ryglice w powiecie tarnowskim. Historia tych wypieków sięga polowy XIX wieku.
Nazwa wskazuje, że „prołzioki” to coś wypieczonego z „prołzy”, czyli sody oczyszczonej. Klasycznie prołzioki piecze się na blasze, ale można je przygotować także na suchej patelni. Serwowane są zarówno na ciepło, tuż po upieczeniu, jak i na zimno, bowiem łatwo się przechowują i dobrze dojrzewają. Można je podawać same lub z doatkami.
Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie prołziokami, a także ich walory smakowe podczas Targu Regionalnego przedstawione zostaną klasyczne prołzioki z Jonin w dwóch wersjach. Pierwsza, to Prołzioki z Owocowym Smalczykiem; druga – Prołzioki na Wypasie – czyli rodzaj prołziokowego burgera.
KGW z Jonin przygotuje smaczny poczęstunek dla odwiedzających targ regionalny i opowiedzą o tradycjach swojego regionu. Na scenie pojawi się też zespół Swojacy (cztery występy między 10:00 a 13:00). W naszym biurze organizacyjnym czekać będzie ulotka z przepisami na Prołziaki. Ci, którzy je przygotują i prześlą nam zdjęcie gotowego dania wezmą udział w konkursie kulinarno-fotograficznym. Do wygrania będą trzy bony zakupowe o wartości 500 zł każdy.
Około godziny 12 planujemy przeprowadzenie konkursu wiedzy „Czy znasz smaki Małopolski. Będzie można w nim wygrać bon zakupowy o wartości 100 zł oraz kosz produktów regionalnych. W godzina 10.00-11.00 odbędzie się też konkurs rysunkowy dla dzieci również z nagrodą w postaci bonu zakupowego o wartości 100 zł. Na najmłodszych gości czekać będzie strefa dziecka z kredą do rysowania na asfalcie, kącikiem rysunkowym, bezpłatnym malowaniem twarzy i słodkościami – zapraszamy do strefy dziecka znajdującej się w sąsiedztwie sceny.
Oczywiście jak zwykle na Targu Regionalnym będzie możliwość zakupu najlepszych produktów od naszych stałych wystawców: miody, wina, sery, chleby, oleje, wędliny, przetwory, przyprawy, kiszonki, naturalne kosmetyki, warzywa i owoce czyli wszystko to co w każdą czwarta niedzielę miesiąca oferują nasi wystawcy na targach regionalnych przy ul. Giełdowej 15.
Spotkanie z produktem tradycyjnym podczas Targu Regionalnego zorganizowane zostanie w ramach operacji pod nazwą „Małopolska Tradycja na Widelcu” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.

Lidia Jaźwińska

Learn More →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

1 + jedenaście =